Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Indul a rondó felszántása

Mint azt már többször megírtuk, a Liget projek mintegy 350 mrd-os büdzséjén belül aránytalanul kevés pénzt, 15 mrd forintot terveztek parkfejlesztésre. Ezt fejelte meg most a kormány további 3,9 mrd forinttal, amelyből azonban vitatható elemeket hoznak létre a parkban.

A Magyar Közlöny szerint a  kormány a Liget Budapest projekt  keretében megvalósuló Néprajzi Múzeum, valamint a Magyar Zene Háza épületei környezetének parkfejlesztésére 3,9 milliárd forintot biztosított. Az összeg a rondó átépítésére és a Zene Háza közelében kialakítandó játszótér megépítésére szolgál. A közbeszerzési kiírásból kiderül, hogy a rondónál felszámolják a kedvelt virágkiültetéseket (nyitó képünk), a belső kör sima gyepfelületet kap. Visszaállításra kerülnek a köríves utak, a belső körív gyepes felülete mellett  nagy összefüggő, tojásdad alakú zöldfelületi egységeket hoznak létre, melyek között stabilizált szórt burkolatú sétatér rendszer kerül kialakításra.Az egységeket Nebbien eredeti tervei alapján homogén fajtákkal ültetik be, ami viszont hosszabb távon a kedvelt platánok lecserélését jelenti. A kiírásban szerepel is, hogy az előregedett példányokat nem kell majd pótolni. A Ligetbe járók már érzékelhették két éve, hogy a rondónál a platánok alá fenyőket ültettek, ez már ennek az új koncepciónak az első telepítése volt.

Az egyik tojásdad elem kizárólag fenyőkiültetésekből áll majd. Hosszú távon az itt élő platánoknak búcsút mondhatunk, nem kell pótolni őket

 

A természet bosszúja: a platánok szerencsére jól vannak, a frissen ültetett fenyők viszont tönkrementek

 

A Zene Háza és a rondó között pedig létrehoznak egy ún. Zenés élményteret ( az elnevezés egy  elviselhetetlenül hangos zenei játszóteret rejt a fészkelő madarak és a csendet a park legfőbb értékének tekintő fővárosiak  örömére), a területen kültéri zenei eszközök, hangszerek kerülnek kihelyezésre, melyekből mechanikus működtetéssel a gyerekek hangokat tudnak kicsalni. Ilyenek pl. a különféle dobok, a burkolatban elhelyezett zenélő párnák, lábbal működtethető sípok. Nagyszerű lesz.

Városliget intézményei