Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Újra igazgató nélkül az Állatkert

10 hónap alatt két állatkerti igazgató bukott meg a fővárosban. Az év elején Persányi Miklós kényszerült távozni a biodóm beruházás mögötti zavaros ügyek és előkészítetlenség miatt, most utóda, a két hete kinevezett Szabó Roland vonta vissza a pályázatát miután kiderült, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat ellene nyomozást a rendőrség.

Nem éppen virágzó korszakát éli  a patinás fővárosi intézmény. A 2019 őszi önkormányzati választások után a volt főigazgató, az Állatkertet két évtizedig vezető Persányi Miklós került szorult helyzetbe, miután kiderült, a nevéhez köthető biodóm beruházás befejezéséhez még mintegy 20 milliárd forint hiányzik. A főváros egyértelművé tette, nincs forrása a biodóm befejezésére, a kormány pedig, amely a választásokig feltétel nélkül támogatta és finanszírozta az építkezést, hirtelen kifarolt mögüle. Persányi azzal is kiviívta a döntéshozók rosszallását, hogy úgy tűnik, hasraütésre mondta be a befejezéshez szükséges húzós összeget, kidolgozott számításokat nem mellékelt az igény mellé. Végül 2020 februárjában, a korábban Tarlós István főpolgármester feltétlen bizalmát élvező Persányi távozni kényszerült a főigazgatói székből.

Megbízott utóda az 53 éves, az Állatkertben azonban csak négy hónapja dolgozó Szabó Roland lett. Szabó 2019 őszént tűnt fel az intézményben, semmiféle hasonló területen szerzett tapasztalata nem volt, egy borászati cégtől érkezett a speciális szaktudást igénylő operatív igazgatói posztra, noha értesülésünk szerint arra nagy tapasztalattal rendelkező állatkerti szakemberek is pályáztak. Persányi távozása után a főváros ideiglenesen, az új főigazgatói pályázat lebonyolításáig Szabót nevezte ki főigazgatónak, ami az Állatkert operatív vezetői székében eltöltött rövid időszak ismeretében minimum meglepő.

Mivel a tavasztól mostanáig tartó időszak alatt az Állatkert jórészt zárva tartott a járványügyi intézkedések miatt, Szabónak nem nagyon volt lehetősége megcsillantani vezetői képességeit, ennek ellenére gond nélkül abszolválta az igazgatói pályázatot is.  November 26-án Karácsony Gergely az öttagú bírálóbizottság javaslatára Szabót nevezte ki főigazgatónak. A posztra egyébként hatan pályáztak, a főpolgármester szerint Szabó mellett szólt érvként, hogy már "bizonyította tettrekészségét és alkalmasságát az intézmény vezetésre." Szabó feladata lett volna a fővárosi Állatkert átalakítása költségvetési intézményből gazdasági társasággá, valamint a biodóm beruházás befejezésének levezénylése is.

December 15-én a Privát kopó nevű bűnügyi portál számolt be a hírről, hogy Szabó ellen üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség.  A feljelentést korábbi munkahelye a  Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. új ügyvezetője tette, miután kiderült, Szabó olyan "valótlan gazdasági eseményekről szóló számlákat fogadott be, és intézkedett azok értékének kifizetéséről, amelyek fiktív voltáról tudomása volt. Sőt, egy részüket ő maga állította ki."

A Telex kérdésére a főváros megerősítette a hírt, hogy Szabó a tegnapi nappal visszavonta főigazgatói pályázatát, főigazgató-helyettesként azonban továbbra is az intézményben dolgozik.

 

 

Városliget intézményei