Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Lemondott az Állatkert főigazgatója

Az októberi önkormányzati választások után kezdtek sűrűsödni a viharfelhők az Állatkert felett, amikor az igazgató bejelentette, a már amúgy is háromszorására drágult biodóm beruházás befejezéséhez még további 20 mrd forintra van szükség. Ugyanakkor azt nem tudta megmondani Persányi Miklós, pontosan mire is kéri az intézmény a horribilis összeget.

Soha olyan rossz sajtója nem volt az Állatkertnek, mint az utóbbi öt hónapban, amikor az igazgató mindenki számára váratlanul bejelentette: az eddigi 43 mrd megítélt forráson felül még mintegy 20 mrd forintra van szüksége az Állatkertnek a Pannon Park projekt befejezéséhez.

A főváros akkor jelezte, hogy semmiképpen nem tudja előteremteni az igényelt összeget, ugyanakkor az Állatkert sem tudta egyértelműen alátámasztani a majd 50 %-os drágulás okát. A 2014-es eredeti költségigényhez képest a projekt mostanra a négyszeresére drágult, de Persányi szerint sem az éves várható bevételeket, sem a működtetés költségét nem tudják előre megmondani.

Mertek nagyot álmodni

A főváros a tavalyi év végén új gazdasági igazgatót nevezett ki az intézményhez, aki átvilágította a projektet. Kiderült, hogy a szerkezetkész építmény befejezésének költségkalkulációjánál vastagon fogott a vezetés ceruzája. Az igényelt 20 mrd forintba beleszámoltak olyan tételeket is, mint a Hermina út felújítása, ami nyilvánvalóan a főváros, és nem az Állatkert feladata. A műemléki védettségű hullámvasút felújítását ki lehetne hozni mintegy 700 millióból, de az intézmény letett egy 2,5 mrd-ba kerülő tervet is az asztalra. A vendéglátás tárgyi eszközeire 660 milliót számoltak, azaz a biodómban kialakítandó étterem teljes felszerelését átvállalták volna a jövőben kiválasztandó bérlőtől.

Csapdába került a főváros

Ugyanakkor a projektet eddig finanszírozó központi költségvetés sem akart továbbiakban a zsebébe nyúlni, így a tervezett befejezés forráshiány miatt kérdésessé vált. A főváros azonban nem teheti meg, hogy félkészen hagyja a biodómot, arra ugyanis az előző városvezetés olyan támogatási szerződést kötött a kormánnyal, amely az összes jogkövetkezményt a fővárosi önkormányzatra hárítja. Azaz, ha nem nyílik meg a Pannon Park, az eddigi támogatási összeget a fővárosnak vissza kéne fizetnie.

Persányi körül elfogyott a levegő

A 2019-es önkormányzati választásokig az Állatkert vezetése a főváros teljes bizalmát élvezte. Engedték, hogy az intézmény maga, belső munkatársakkal bonyolítsa az addigra több mint 40 mrd-ra duzzadt beruházást, és valószínűleg az ellenőrzés sem volt megfelelő. Persányi azonban eltaktikázta magát, amikor azt hitte, a kormány szó nélkül lenyeli majd az újabb 20 mrd-os igényt. Rossz jelnek számított, hogy Fürjes Balázs, a fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkár egyre gyakrabban nevezte az Állatkert igazgatóját volt SZDSZ-es miniszternek, holott ez akkor nem zavarta a kormányt, amikor Persányit a Liget projekt zöld miniszteri biztosának nevezték ki. nem segített az igazgatón a folyamatos sajtóérdeklődés hatására szervezett decemberi sajtóbejárás sem, ahol Persányi olyan szerencsétlen mondatokat mondott, mint hogy nem tudják mennyi lesz a várható bevétel, és azt sem, hogy mennyi a tervezett kiadás. Ezek a kijelentések a Pannon Park projekt szakmaiságát, előkészítettségét alapjaiban kérdőjelezték meg.

Rövid pórázon az Állatkert


A főváros most a saját cégét, az Enviroduna beruházáselőkészítő kft-t bízta meg, hogy tekintse át, mennyi forrás szükséges feltétlenül a projekt sikeres befejezéséhez. Ezt a folyamatot azonban már nem az Állatkertet 26 éve vezető Persányi Miklós fogja levezényelni, aki mai napon, egészségi állapotára hivatkozva benyújtotta lemondását Karácsony Gergelynek. A főpolgármesteri hivatal közölte, hogy a lemondást elfogadják, átmeneti időre az operatív igazgató veszi át Persányi feladatait. Az új főigazgatói posztra pályázatot írnak ki.

A Pannon park projekt befejezése felett az Enviroduna fog felügyeletet gyakorolni. Eszerint a jövőben  beszerzési vagy közbeszerzési eljárás indítására, az eljárás során a beszerzési vagy közbeszerzési dokumentumok módosítására, továbbá a megkötött szerződések módosítását eredményező megrendelői nyilatkozat tételére az Állatkert kizárólag az Enviroduna Kft. előzetes, írásos hozzájárulásával jogosult.

Városliget intézményei