Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Megnyílt a nagyjátszótér a Városligetben

Ma reggel hatalmas érdeklődés mellett megnyílt a nyár végén beharangozott városligeti nagyjátszótér. Összeszedtük a  legfontosabb tudnivalókat a szülők jelzései alapján.

A legfontosabb tudnivalók.

A játszótér könnyen megközelíthető a Királydomb, valamint a Dózsa György út-Dvorák sétány útvonal felől. A környék elég zilált állapotban van, két oldalról építési terület határolja, de a parkban sem végeztek még a terepmunkákkal. A játszótér be van kerítve, minden nap 8.30-kor nyit és sötétedésig látogatható. Utána nem érdemes próbálkozni, mert bezárják, és éjszaka őrzik is.  Használata ingyenes. Lesz majd még egy ún. sportjátszótér is ugyanitt, kifejezetten a kamaszoknak, bmx-seknek, deszkásoknak, de ez csak jövőre készül el.

14 év alatti gyerekek csak szülői felügyelettel használhatják. A kerítésen belül van wc, használata 6 éves kor alatt ingyenes, azon felül 100 Ft. A kísérőnek is fizetnie kell. Csak 100 Ft-os érmével működik, a helyszínen nincs pénzváltás, ezzel tehát készülni kell. A kicsik (0-6 éves) és a nagyobbak játéktere nincs elválasztva, de viszonylag jól elkülönül, így biztonságos a kisebbeknek is. A mai napon nagyon sokan voltak, erre az első időszakban számítani kell.

A 13 000 nm-es játszótéren mintegy 50 játékelem kapott helyet, hinták, csúszdák, köteles mászójátékok, homokozó, ugráló és rugós játékok. Vannak kifejezetten sérült kisgyerekeknek, sőt kerekesszékeseknek is alkalmas játékok, bár ez a kínálat elég szegényes. A kerekesszékeseknek készült emelt homokozó pl ma még nem volt feltöltve. A látogatóirányítás, kitáblázás is gyenge, sok helyen hiányzik is, így sokaknak gondot okozott egy-egy játék megtalálása. 

Azt tudni kell, hogy ez nem egy hagyományos, a városi parkokra jellemző játszótér, inkább ez utóbbi és egy kalandpark keveréke. Ennek megfelelően egyes játékelemek magasabbak és veszélyesebbnek tűnnek a hagyományos játszótéri eszközöknél. Bár vannak animátorok, de a tapasztalatok szerint a szülők részéről aktívabb figyelmet, esetenként részvételt igényel a játékok használata. Inkább hétvégi családi programnak alkalmas, mint hétközbeni, suli utáni játszóterezésre.

Meg kellett volna hallgatni a szülőket

A környékbeli szülőknek pont a korai zárás a legfőbb problémájuk a játszótérrel, hiszen ők hétköznap is szívesen használták volna. A téli időszakban azonban már 16 óra után sötétedik így az oviból, iskolából érkezők csak bezárt játszóteret találnak majd. A szigorú zárást egyébként az indokolja, hogy bár a területen van közvilágítás, a veszélyesebb kalandparki eszközök csak teljes fényben használhatók biztonságosan. Ettől viszont még a kis csúszdák, kis hinták homokozók bátran használhatók lennének sima közvilágítás mellett, csakhogy a két terület nem kezelhető jelenleg külön. Így biztonsági okoból lezárják inkább az egész játszóteret. Ugyanez a probléma jelentkezik egyébként  télen, csapadékos időben, egyelőre nem tudni, a magas-veszélyes eszközök hogy lesznek használhatók csúszás, leesés veszélye nélkül.

A másik már most felvetődő gond, hogy a két eltérő korosztályú gyerekkel érkező szülőnek megoldhatatlan feladat a játszótér mérete miatt a két csemetére egyszerre felügyelni.

A további észrevételekkel, tudnivalókkal a cikket bővítjük.

fotó: Liget Budapest facebook

Városliget intézményei