Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Megint megtámadták a Galéria építési engedélyét

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz nyújtott be keresetet a Civil Zugló Egyesület az új Nemzeti Galéria építési engedélye ellen. A kereset 16 oldalon keresztül sorolja a jogszabályi előírások megsértését, valamint azokat az eljárásjogi szabálytalanságokat, amelyek miatt az Egyesület szerint a Galéria nem kaphatta volna meg az építési engedélyt.

Az ügy előzménye, hogy az Egyesület tavaly megfellebbezte a Galéria építési engedélyét, amit eljárásjogi hibákra hivatkozva a bíróság idén januárban meg is semmisített, a kormányhivatalt pedig új eljárás lefolytatására kötelezte. A Városliget zrt akkor kiadott egy közleményt, melyben azt írták, a döntés a beruházás szakmai tartalmát nem érinti. Amint az várható volt, az ismételt eljárást a kormányhivatal néhány hét alatt lezavarta, így a Galéria márciusban újra építési engedélyt kapott.

A mostani keresetben az Egyesület már konkrét szakmai kifogásokat és mulasztásokat fogalmaz meg, amelyek miatt szerintük nem kaphatott volna engedélyt az épület. Többek között a keresetlevél szerint az építési helyen nem történt meg a szabályos azbesztmentesítés, az épület nem felel meg a Világörökségi helyszínek valamint a kulturális örökség védelméről szóló törvényeknek, az akadálymentesítési követelményeknek, a tetők magassága meghaladja a VÉSZ-ben maximalizált 25 méteres magasságot, a kötelezően előírt zöldfelületi arány nem dokumentált, valamint az épület egyes elemei nem elégítik ki a biztonsággal kapcsolatos követelményeket sem.

A Nemzeti Galéria látványterve, grafika: Németh Ádám, ligetlatvany.hu

 

Gond van a parkolókapacitással is a kereset szerint. Az új Galéria parkolási igényét a tervező a Magyar Innováció Házában (a volt Közlekedési Múzeum területén) kívánja megoldani, ennek azonban még a tervezése sem fejeződött be.

Az Egyesület szerint az engedélyező hatóság, az 5. kerületi kormányhivatal ismételten megsértette az ügyféljogaikat, amennyiben a jogi képviselőnek nem engedélyezték a közvetlen elektronikus iratbetekintés jogát, hanem e-mailben küldtek meg számára iratokat. Így az ügyvéd nem tudta ellenőrizni, hogy minden releváns iratot megkapott-e.

A fentiek alapján az Egyesület az új Nemzeti Galéria építési engedélyének megsemmisítését kéri a bíróságtól.

Kreatív területszámítás

Az új Galéria tervezésekor a Városliget zrt mindenkit azzal igyekezett megnyugtatni, hogy csak eddig is burkolt felületre építkeznek, továbbá, hogy az új múzeumépület nem fog több helyet elfoglalni a Városligetből, mint elődje, a  Petőfi Csarnok. Az Index városblogjával, az Urbanistával akkor azt közölték, a Pecsa 11 700 nm-t foglalt el a Ligetből, a Galéria viszont csak 9 000 nm -t fog. A számok már akkor sem stimmeltek, hiszen a Pecsa alapterülete mindössze 5500 nm volt, a 11 000 nm úgy jött ki, hogy hozzászámolták a szabadtéri színpad, és a környező burkolt sétány felületét is, a Galériánál viszont szigorúan csak a faltó-falig alapterületet vették figyelembe.

Jelenleg úgy tűnik, a korábban közölt számok nem valósak. A keresetlevél szerint a Galéria alapterülete a burkolt felületekkel együtt duplája a korábban közöltnek, 18 000 nm, összterülete pedig a korábban közölt 40 000 nm helyett bruttó 53 000 nm.

 

 

 

 

 

 

Városliget intézményei