Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Kidöntöttek a rondónál egy 100 éves fát

A képen látható, tegnap még szépen rügyező, kb 100 éves kocsányos tölgyet sikerült kidönteni ma. Eredetileg át akarták ültetni, de a fa nem vette jó néven a gyökerei átvágását.

Szakemberek - értsd tájépítészek, dendrológusok - már tavaly, a rondónál álló idős fák előkészítése során megjegyezték: az átültetés majdnem reménytelen ilyen korú fák esetében. A kerttörténeti értéket képviselő rondó fáinak mozgatására azért van szükség, mert a tervezett Néprajzi Múzeum építkezésének állnak útjában. Bár ezek a fák a fakataszter és a kerttörténeti tudományos dokumentáció szerint is értékes fajok idős egyedei, melyek fokozottan védendők, tavaly az előkészítés során mégis csonkolták a gyökereiket.

A hét elején fogtak hozzá a területen álló idős fák átültetéséhez. Szakmai szempontok alapján ez azért is aggályos, mert a fák már jócskán rügyeznek, megindult a tavaszi nedvkeringésük, az átültetés pedig ezt zavarja meg.

A földön fekvő, rügyező kocsányos tölgy

 

Ma reggelre a területen álló, kb 100 éves kocsányos tölgy nem bírta tovább az ún. előkészítő munkálatokat - a gyökerek elvagdosását -, és kidőlt.

A Városliget zrt közleményben tudatta, hogy a szakemberek már tavaly észlelték a fa leromlott állapotát. Ennek némileg ellentmond, hogy a Városliget zrt megrendelésére készült fakataszter a tölgyet közepes egészségi állapotúnak értékelte - a Liget idős fáinak nagy része ebbe a kategóriába tartozik -  és csak sebkezelési, illetve gallyazási munkálatokat írt elő.

A kocsányos tölgy adatai a fakataszter szerint: Quercus robur, 041
- 60 cm átmérő, 13 m magasság, 7 m koronaátmérő
- állapotok: 3, 3, 3, 3 (0-5: gyökér, törzs, korona, egészségi)
- gallyazás/sebkezelés/favizsgálat, értékes faj

Az idős tölgy kidőlésével, illetve a területen álló platánok átültetésével az egyszer, 1951-ben már megcsonkított rondó tovább pusztul. Nem lett volna szükség a történeti faegyedek bolygatására, ha a Néprajzi Múzeum tervezői a helyi adottságokból indultak volna ki, és figyelembe vették volna a kerttörténeti jelentőségű, fokozott védelemre méltó, városképileg is jelentős, az 1830-as években kialakított rondót.

fotók: Ligetvédők facebook

Városliget intézményei