Köszöntjük a Városliget weboldalán

A Liget projektet is vizsgálja a Világörökség Bizottsága

Három napig vizsgálódik Budapesten az UNESCO mellett működő Világörökség Bizottsága (ICOMOS) - tudta meg az Átlátszó. A testülethez magyar tudósok és környezetvédők fordultak még 2017 elején, hogy jelezzék, több, világörökségi területen zajló budapesti nagy fejlesztés veszélyezteti a világörökségi címet.

Az Átlátszó teljes egészében közli azt a levelet, amelyet magyar szakemberek és civilek írtak 2017 elején az ICOMOS-nak. Ebben aggályukat fejezik ki a főváros 200 éves közparkjában folyó építkezésekkel kapcsolatban, továbbá jelzik, hogy a park  világörökségi terület pufferzónája, ahol csak szigorú előírások mentén lehetne fejlesztéseket végrehajtani. A szakemberek szerint a Liget projekt nem veszi figyelembe ezeket, amikor magas épületekkel megváltoztatja a Városliget látképét, megengedi a közparkban a 7%-os beépítettséget, továbbá a most folyó építkezések örökre kizárják annak lehetőségét, hogy a parkot történeti rekonstrukció keretében rehabilitálni lehessen. A levél aláírói között találjuk többek között Kévés György, Ybl-és Kossuth-díjas építészt, Bardóczi Sándor tájépítészt, Lányi András egyetem tanárt.

A Liget projekt mellett a budai várnegyed építkezéseit, valamint a rakpartokat érintő RAK_PARK projektet is vizsgálják a szakemberek. Az UNESCO mellett működő szerv mostani látogatása ugyanakkor csak ún. tanácsadó misszió, a vizsgálódás eredményétől függ, hogy életbe léptetnek-e szankciókat a későbbiekben. A legsúlyosabb szankció az érintett területek világörökségi címének megvonása lehet, amely egyrészt jelentős presztizsveszteség az országnak, másrészt turisztikai bevételek kiesését jelentheti.

Városliget intézményei