Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Kiemelt dendrológiai értékű fákat akarnak átültetni

Idén ősszel kezdődik a Néprajzi Múzeum építése az Ötvenhatosok terén. Ez az egyik olyan épület, ami az ingatlanfejlesztő kommunikációs gépezete szerint burkolt felületre kerül, de kiderült, az építkezés mégis érint fákat. Méghozzá a Liget legértékesebb, kiemelt dendrológigi értékű egyedeit.

A Múzeumi Negyed megálmodói sokáig egyáltalán nem foglalkoztak azzal, hogy a Városligetben kiemelten értékes fák találhatók, és ezekből jónéhány építési területen áll. A terv eredetileg az volt, hogy ezeket a területeket tarra vágják, majd az épületek elkészülte után parkosítják.

Szakmai szervezetek, a budapestiek és a Ligetvédők tavaly tavaszi akciói döbbentették rá az illetékeseket, hogy a Városliget fáit nem fogják tudni jelentős lakossági tiltakozás nélkül legyalulni, így a műszaki igazgató, Sághi Attila, hirtelen változtatott a cég álláspontján, és bejelentette, hogy egyetlen egészséges fát sem fognak kivágni, azokat a jelentős többletköltség ellenére is, inkább átültetik.

A ligeti új épületek elleni tiltakozást azzal szokták leszerelni az illetékesek, hogy új épület csak korábban is burkolt felületre kerül. Most a Néprajzi Múzeum építésének előkészítése van soron, és természetesen kiderült, hogy burkolt felület ide vagy oda, a területen mégis útban van néhány fa. Ezeket elkerítették, az átültetésre való előkészítésüket - intenzív locsolás -  a napokban kezdték meg.

A Városliget zrt honlapján olvasható közleményből azonban csak annyi derül ki, hogy elővigyázatosságból cipelik a 100 éves fákat a Ligeten belül ide-oda. Sem arról, hogy pontosan hány fa érintett, sem arról, hogy melyek ezek, milyen idősek, milyen egészségi állapotban vannak, lletve hová ültetik át őket, nem lehet információhoz jutni.

A fotók alapján annyi bizonyosnak látszik, hogy két db történeti értékű platánfa az átültetendők között van. A fakataszter szerint az egyik 85, a másik 76 cm törzsátmérővel rendelkezik. Az átültetésre való előkészítésüket a napokban kezdték, az áthelyezésre vélhetően az ősz folyamán kerül majd sor. Ugyanakkor a tavaly ősszel a Városliget zrt megrendelésére elkészült Kerttörténeti tudományos dokumentáció a rondó és az ún. platánliget (a rondótól a Műcsarnok felé eső terület) fáival kapcsolatban így fogalmaz: "A területegység fokozott figyelmet igényel. A platánligetek mindkétoldali fenntartása...kiemelt feladat.

fotó: Ligetvédők facebook

Városliget intézményei