Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Szabadkőműves fellegvár Városliget helyett a projekt új weboldalán

Nem először zavarodik bele a Városliget zrt az általuk kreált történelmi narratívába. Most egy közismert szabadkőműves jelképpel illusztrálták a Városliget XVIII. századi történetét, holott a közgyűjteményekben számtalan valós, korabeli Liget ábrázolást találhattak volna.

A Liget Budapest projekt megújult honlapján összesen három hasábot szentelnek a Városliget történetének, mely a Városliget zrt interpretációjában 1945-ben mindig véget ér. Láthatóan kínosan kerülik annak megemlítését, hogy Magyarország eddigi legnagyobb parkrehabilitációs munkálatai 1974-78 között zajlottak a Városligetben, amikor kiköltöztették a BNV-t, és a pavilonok helyét újraparkosították. Az is meglepő – vagy éppen nem? – hogy a Városliget fénykorának a több száz fa kivágásával járó, a Ligetet letaroló nagy kiállítások korát tekintik, amelyek ellen mind a főváros, mind a fővárosi kertészet neves korabeli vezetői tiltakoztak.

A sajátos, kizárólag a Városliget zrt által alkotott Liget narratívába most újabb kínos baki került. Mivel nem találtak képet a korai Városligetről, szereztek hát valamit a netről. A képről első ránézésre megállapítható, hogy nem a Ligetet, hanem a hanaui Wilhelmsbad kastélyparkját ábrázolja. A park jelentőségét az 1782-ben itt tartott egyik legnagyobb hatású, egész Európát átfogó szabadkőműves kongresszus adja, a hely azóta is a „világuralomra törő, háttérhatalmakkal” kapcsolatos konteó blogok és portálok kedvenc hivatkozási alapja, illusztrációnak pedig gyakorta a fenti képet használják az összeesküvéselméletek kedvelői.

Az eredeti, Anton Wilhelm Tischbein által alkotott festmény előterében látható Vilmos, hessen-kasseli őrgróf fiával Frigyessel, akinek a jól ismert szabadkőműves piramist formáló emlékműve ma is a parkban áll. A családban egyébként a szabadkőművességnek nagy hagyományai voltak, az őrgróf bátyja, Károly a nagymesterségig vitte a szabadkőműves ranglétrán.

 Anton Wilhelm Tischbein festménye a szabadkőműves fellegvárként említett hanaui Wilhelmsbadról

 

A szabadkőművesek a mai konzervatív jobboldali és szélsőjobboldali történetmesélésben kvázi minden baj okozói Trianontól a migrációs válságig. Hogy a Városliget zrt miért pont ezt a képet választotta a több tucatnyi rendelkezésre álló korabeli Városliget ábrázolás helyett arra viszonylag könnyű választ találni: valószínűleg tudatlanságból. Az ingatlanfejlesztőt ugyanis cseppet sem érdekli a Városliget valós története, csak azok a kiragadott részletek, amelyekkel úgy vélik, alátámaszthatják a Liget tervezett beépítését.

Ha szántak volna egy kis időt a keresésre, és az olvasókat megtisztelték volna azzal, hogy valóban a Városligetet ábrázoló képekkel illusztrálják a mondanivalójukat, többek között ezeket találták volna a gyűjteményekben.

Városligeti részlet, 1845, Rudolf von Alt rajza

 

Divatkép a Városligetben, háttérben a Páva-sziget, 1840 k. De Vieux litográfiája

 

A Páva-sziget, 1845. Rudolf von Alt rajza

 

Korcsolyázás a Városligeti tavon, 1840 körül, Carl Schwindt rajza

 

Városliget intézményei